четвртак, 11. март 2021.

Fotografija kao tačka stvaranja zajednice

Radionica se 6. marta 2021 bavila pregledom načina kako je fotografija oblikovala vreme posredujući pojedine teme iz svekolike realnosti. Na odabir tema u velikoj meri utiču sile koje se mogu opisati kao ideološke (masmediji, politika…). Neki noviji primeri, autorski pristupi otvaraju pukotine i mogućnosti sagledavanja stvarnosti kritičkije, istinitije.

Inspiracija za Radionicu je bila knjiga The civil contract of photography” Ariella Azoulay, koja ističe mogućnost da promeni ulogu i domet fotografije, uključi stranu recepcije u većoj meri, na način koji (nanovo) menja suštinu fotografskog medija.

“Koncepcija da fotografija stvara građansku zajednicu koju čine oni koji komuniciraju sa njom, prouzrokovala je promenu u načinu na koji medij fotografije funkcioniše. Fotografija uspostavlja zajednicu građana, ljudi koji su inače u milosti političkih režima i diktatura. Кao rezultat, Azoulay pruža način razumevanja fotografije kao načina mobilizacija građana ka solidarnosti i partnerstvu koje imaju moć izazoviti suverenu državu i one koji imaju politički autoritet.”

Ovo bi bile postavke na kojima i Radionica pokušava da radi.

Navedene teze smo proveravali na fotografijama sledećig autora:

Philippe Halsman
Guido Guidi
Luc Delahaye
Simon Norfolk
Andrea Gjestvang

Philippe Halsman

Guido Guidi


Luc Delahaye

Simon Norfolk

Andrea Gjestvang

Нема коментара:

Постави коментар