субота, 8. август 2020.

Radionica fotografije

Danas je tema Radionice bila Kako gledati fotografije patnje, prema knjizi: The Civil Contract of Photography, izraelske autorke Ariella Azoulay.        


Azoulay neprestano traži od svojih čitalaca da se projektuju u prizore fotografija, da primete dinamiku snage u igri, da identifikuju učesnike i da ishod vide ne kao neizbežan, već kao jednu od mnogih mogućnosti. Gledajući fotografije na ovaj način, misli Azoulay, može pomeriti događaje iz svoje prividne neizbježnosti i otkriti da je istorija mogla biti i drugačija. Gledanje fotografije postaje svojevrsna reanimacija: mirna fotografija se počinje kretati, i mada taj pokret ne može izbrisati nejednakost, može stvoriti problem ugnjetavanju koji se u suprotnom može činiti neizrecivim. Azoulay shvata da su postupci u prošlosti nepovratni, a ipak insistira na tome da fotografija uvodi u neku vrstu potencijala za promene. „Fotografija je tamo, predmet u svetu“, piše ona, „i svako, uvek (bar u principu), može povući jednu od njegovih niti i slijediti je na taj način da ponovo otvori sliku i pregovara. ono što pokazuje, možda čak i potpuno prevrnuti ono što je u njemu viđeno ranije."


Gledali smo fotografije ratnih veterana ratova u Iraku i Afganistanu autora Michael Stokes-a:

https://michaelstokes.net/collections/photos-for-sale/veterans

Došli do zaključka da se radi o čudnom ukrštanju naših učitanih kodova čitanja fotografije: dokumentarne slike / slike antičkih skulptura / holivudsko-glamurozni izraza, i ta nam je izmeštenost neodoljivo privlačna. Lepa, mlada, jaka tela oštećena povredama ekstremiteta u stavu antičkih skulptura na glamurozni način. 

 Gledali smo i fotografije robova s američkog juga s polovine XIX veka i bavili se značenjem i upotrebom tih slika u vremenu nastanka i danas i ogromnim razlikama u percepcijama.

 

Ranty, cca 1850
 

Došli smo i da fotografija srebreničkih komemoracija i sad...kako, s kim tu biti empatičan, kako napraviti prodor zamišljanja drugačije slike.

 



 

Završili smo sesiju, presekavši mučne teme, običnim, intimnim slikama prijateljevanja iz jednog petrovaradinskog dvorišta.


Iduće subote u podne !

 

Нема коментара:

Постави коментар