недеља, 29. мај 2016.

predstojeća izložba pod temom "Portret", kraj juna 2016.

Radionica fotografije / jun mesec 2016.

Radionica fotografije SKC će imati izložbu radova, pod naslovom „Portret“, 28. Juna 2016 godine.
Portret je kao tradicionalna fotografska disciplina željom polaznika radionice izabran kao tema kojom smo se bavili u periodu maj – jun. Zadatak je bioobičan, jednostavan portret, sa pogledom u objektiv. Jedan od nepreglednog mnoštva izgleda, reprezentacija koji svako od nas ima. Taj bi potret trebao da bude slika susreta dve osobe i njihovih napora da slika nastane.
Na terenu, prepustivši se radosti zajedništva, malo šta od zadatog je bilo ispunjeno, ali je nastao materijal  vredan za odgonetanje i rekonstrukciju toka dešavanja, rada, osećanja učesnika; spomenute nelagode, prevazilaženja, izbegavanja, preuzimanje uloga, međusobnih relacija aktera, površnosti. Kako god, svaka ovakva prilika je dragocena i donosi nova saznanja, značenja.
Daljim procesom su nastajali radovi koji su u većoj meri bili fokusirani u željenom smeru, uz korekcije, odstupanja, kreativna tumačenja koja u stvari jesu suština procesa radionice: stvoriti inicijalnu situaciju i motiv. Cilj je neophodno definisati, ali svako odstupanje, aberacija donosi nova značenja o samom dešavanju i njegovim učesnicima ređajući slojeve značenja jedno za drugim, ostavljajući tragove čije odgonetanje i čitanje oslikava nezavršivost fotografije (Estetika fotografije, Fransoa Sulaž, 116 st) i pomera polje fotografije u smeru koji je čini živom.
Efekat ovog zadatka je najmanje dvojak: učesnici radionice su izgradili  jednu finu mrežu zajedništva i međusobnog ispitivanja, saznavanja,  Rezultati tog procesa se nalaze u skupu fotografija od koga će se formirati izložba. Odmakavši se od ličnog nivoa, koji je dragocen zbog iniciranja tog finog tkanja neposredne komunikacije koja je u manjku na ostalim mestima društvenog saobraćaja, došli smo do serije fotografija koja nastavlja propitivanje uloge fotografije same , njene upotrebe, značenja, mesta i mogućeg mesta postojanja.


radionica Gardoš/Zemunsko groblje, 7. maj 16

Нема коментара:

Постави коментар