четвртак, 12. мај 2016.

mart - maj

U periodu mart- maj 2016 Radionica fotografije je realizovala izložbu „Čitanje grada“.  Izložbu smo napravili, postavili, otvorili, pričali o njoj. Uživali, a možda ponešto i naučili.






Otvaranje izložbe, foto: Matija Nikolić



Zatvaranje izložbe i razgovor


Posetili smo izložbe Marije Ćalić „Izbor po srodnosti“
u Galeriji Beograd i retrospektivnu izložbu Tomislava Peterneka u paviljonu Cvijeta Zuzorić
koje smo gledali kolektivno i kritički.

foto: Aleksandar Jelesijević

foto: Aleksandar Jelesijević

foto: Aleksandar Jelesijević

foto: Aleksandar Jelesijević



Radionica fotografije ispred "Cvijete Zuzorić"


Zatim smo se bavili portretom. Gledali smo fotografije/potrete, pričali o selfijima , pričali šta ne bismo želeli. Na Adi samo imali prvi izlazak na teren sa zadatkom da dođemo do jednostavnog poreteta: dve osobe jedna naspram druge. Posmatraju se, komuniciraju, upoznaju, prevazilaze nelagodu.  I zajednički dolaze do situacije da nastane fotografski portet.

foto Srđan Veljović


 Običan, jednostavan , sa pogledom u objektiv. Jedan od nepreglednog mnoštva izgleda, reprezentacija koji svako od nas ima. Taj bi potret trebao da bude slika tog susreta dve osobe i njihovih napora da slika nastane.
Na terenu, prepustivši se radosti zajedništva, malo šta od zadatog je bilo ispunjeno, ali je nastao dragoceni materijal za odgonetanje i rekonstrukciju mnogo čega: procesa, spomenute nelagode, prevazilaženja, izbegavanja; preuzimanje uloga; međusobnih relacija aktera; površnosti. Kako god, svaka ovakva prilika je dragocena i donosi nova saznanja, značenja.




foto: Aleksandar Cvetković

foto: Aleksandra Solujić

foto: Hana Butković
foto: Mirela Andrić
foto: Milica Krčmar


foto: Jovana Stevanović


foto: Marko Milić
foto: Sanja Pajović

foto: Sandra Miletić
foto: Matija Bjelić


foto: Vladimir Ilić

foto: Vladimir Stajić


foto: Aleksandra Solujić
   
foto: Milan Bajić

foto: Nikola Radeka

Radionica fotografije, 19. mart 2016

foto: Sanja Pajović





Drugi izlazak na teren je bio na lokaciji rov u podnožiju Kalemegdana sa njegove zapadne strane. Lokacija se pokazala kao dobar izbor jer su svi učesnici bili koncentisani na datom prostoru. Tunel, u, i pored koga smo se smestili je pružao veoma inspirativno svetlo, što se pokazalo kao problem na prethodnoj lokaciji, Adi. Zadatak je ostao isti, portet. Ovoga puta su radovi u većoj meri bili fokusirani u željenom smeru, uz korekcije, odstupanja, kreativna tumačenja koja u stvari jesu suština procesa radionice: stvoriti inicijalnu situaciju i motiv. Cilj je neophodno definisati, ali svako odstupanje, aberacija donosi nova značenja o samom dešavanju i njegovim učesnicima ređajući slojeve značenja jedno za drugim, ostavljajući tragove čije odgonetanje i čitanje oslikava nezavršivost fotografije (Estetika fotografije, Fransoa Sulaž, 116 st) i pomera polje fotografije u smeru koji je čini živom.


Radionica fotografije 16. april 2016

foto: Aleksandar Cvetković

foto: Aleksandar Jelesijević

foto: Aleksandra Solujić

foto: Bojan radenković

foto: Đorđe Vidojević

foto: Dragana Padrov

foto: Hana Butković


foto: Jovana Stevanović

foto: Milica Krčmar

foto: Nikola Radeka

foto: Sandra Miletić

foto: Sanja Pajović

foto: Vladimir Ilić

foto: Vladimir Stajić






 Treći izlazak na teren je bio na lokaciji Gardoš, Zemunsko groblje. Ovaj put je bila namera da se čvrsto držimo koncepta i dođemo do portretnih fotografija kakve smo zamislili. Prozračan, sunčan proletnji dan je pružao mnoštvo senovitih kutaka sa difuznim svetlom i mirom, tako da su nastali portreti u skladu sa takvim uslovima.

Ono što nam predstoji je da istražimo šta se u stvari dogodilo i kakve su vrste tragovi koje smo ostavili, kakve poglede, kakve želje smo imali fotografišući i predstavljajući se, i da odaberemo skup slika koji ćemo prikazati. 

Fotografije sa Gardoša u sledećem javljanju.

Нема коментара:

Постави коментар